Öneriler:

Gebelikten Korunma (Doğum Kontrol) Yöntemleri

Gebelikten Korunma (Doğum Kontrol) Yöntemleri

İstenmeyen gebelikler, çiftlerin cinsel yaşamlarındaki en büyük sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkar. Ülkemizde cinsellik eğitiminin yetersiz oluşu ise çiftlerin yeteri kadar bilgi sahibi olmamalarını beraberinde getirir. İstenmeyen hamilelikleri önlemek için uygulanacak yöntemler hakkında bilgi edinmek bu bakımdan önemlidir. Çünkü korunma yöntemleri hem erkekleri hem de kadınları yakından ilgilendiren bir konudur. Bu bakımdan herkes için geçerli olabilecek “en iyi doğum kontrol yöntemi” diye bir şey yoktur.

Çok sayıda yöntem olduğu için uygulanacak en iyi ve doğru yöntemi seçmek bazı değişkenlere bağlıdır. Seks sıklığı, sahip olunan partner sayısı, kişinin genel sağlığı, yöntemin yan etkileri ve yöntemi uygulama esnasında yaşanabilecek sıkıntılar gibi değişkenler söz konusudur. Örneğin her gün hap kullanmayı hatırlamak ile partnerinize cinsel ilişki öncesinde prezervatif takmasını hatırlatmak arasında büyük bir fark söz konusudur.

Yöntemlerin çok sayıda olması ve farklı değişkenlere bağlı olmasından kaynaklı olarak, çiftler farklı yöntemler deneyebilirler. Ancak unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi ise sizin için en uygun yöntemi seçmeden önce doktorunuza danışmaktır.

Kadınlar İçin Gebelikten Korunma (Doğum Kontrol) Yöntemleri Nelerdir? 

Kadınlar için korunma yöntemleri

https://health.clevelandclinic.org/how-to-pick-the-birth-control-method-thats-right-for-you/

  1. Doğum Kontrol Hapı: 21 gün boyunca her gün içilen doğum kontrol hapları, gebelikten korunma yöntemleri arasında en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Hapları düzenli bir şekilde her gün kullanmak gerekir. Bu haplar, östrojen ve progestin hormonları içerdiğinden yumurtlamayı engellerler.
  2. Spiral: Hormonlu ve bakırlı olmak üzere iki spiral tipi vardır. Rahim içine yerleştirilen çok küçük, esnek ve plastik bir parça olan spiral, sperm hücrelerinin yolunu değiştirir. 5-10 yıl gibi uzun vadeli olması ve gebeliği önlemede yüksek bir başarıya sahip olmasından dolayı en etkili doğum kontrol yöntemlerinden birisidir.
  3. Korunma İğneleri: Her ay yapılan ve 3 ayda bir olmak üzere yapılan iki tür iğne vardır. Doğum kontrol hapı gibi yumurta oluşumunu engelleyici bir işleve sahiptir. Rahim içindeki sıvıyı kalın hale getirerek spermlerin rahime geçişini engeller. Hap kullanmayı unutan kadınlar için alternatif bir yöntem olarak karşımıza çıkar. 
  4. İmplantlar: Kolun üst kısmında yer alan derinin altına küçük ve ince bir çubuk yerleştirilir. Hormon içeren bu implant, rahim ağzındaki mukusu kalınlaştırır. Bu durum da spermlerin geçişini engeller. 3 ila 5 sene boyunca sadece 1 kez uygulanan bir yöntemdir.
  5. Diyafram: Cinsel ilişki öncesinde, kadının rahim ağzına yerleştirdiği yumuşak bir kauçuktur. Bu yöntem, spermlerin yumurtaya ulaşmalarını engelleyen bir bariyer oluşturur. Ancak daha etkili olabilmesi için spermist adı verilen krem, fitil ya da köpük şeklinde olan sperm öldürücü jellerle kullanılması gerekir.
  6. Tüp Ligasyonu: Kadının yumurtayı rahme taşıyan tüplerinin bağlanmasıdır. Gebeliği %100 önleyen kalıcı cerrahi bir işlemdir. Geri dönüşü zor olan bir işlem olduğu için çiftlerin dikkatli bir şekilde karar vermeleri gereken yöntemlerden birisidir.
  7. Ertesi Gün Hapı: Genellikle beklenmeyen durumlarda kullanılan bir korunma yöntemidir. Diğer yöntemlerin aksine cinsel birleşmelerden sonra kullanılır. Korunmasız cinsel birliktelikten 12 saat sonra alınması etkilidir. Yan etkileri diğer korunma yöntemlerine oranla daha fazla olduğu için bu yöntemi çok sık kullanmamak gerekmektedir.
  8. Takvim Yöntemi: Bu yöntemde regl döngüsüne göre yumurtlama tarihleri belirlenir. Yumurtlama dönemlerinde korunmasız cinsel ilişki yaşamak gebe kalma olasılığını artırmaktadır. Regl kanamasından sonraki 8-19 gün arası yumurtlama olasılığının olduğu günlerdir. Dolayısıyla bu günler içerisinde partneriniz ile cinsel temasta bulunmamak hamile kalma olasılığını azaltacaktır.

 Erkekler İçin Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Erkekler için korunma yöntemleri

https://www.freepik.com/premium-vector/cartoon-with-condom-negative-pregnancy-test_4848384.htm

  1. Kondom (Prezervatif): Erkeklerin en sık kullandığı yöntemlerden birisidir. Sadece istenmeyen gebelikleri önlemekle kalmaz cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruyucu bir etkisi vardır. Kauçuktan üretilen prezervatifler, spermlerin kadının vajinası içerisine girmesini önler. Herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen yanlış kullanma gibi durumlara ve prezervatif yırtılmalarına dikkat etmek gerekmektedir.
  2. Vazektomi: Erkek üreme yollarındaki sperm kanallarının (tüplerin) bağlanması yöntemidir. Bu işlemden sonra boşalma sonucu oluşan sıvının görüntüsünde herhangi bir değişiklik olmaz. Sıvı, sperm hücresi içermediğinden dolayı gebelik gerçekleşmez. Koruyuculuğu %100’dür ama bu yöntemde geri dönüş ihtimali çok zor olduğu için dikkatli karar vermek gerekmektedir.
  3. Geri Çekme Yöntemi: Türkiye’de en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Lakin bu yöntem, doğum kontrol yöntemleri arasında en riskli olanlarından birisidir. Çünkü zevk suyu olarak da adlandırılan sıvı içerisinde az da olsa sperm hücreleri bulunur. Dahası boşalmadan hemen önce penisi vajinadan çekmede geç kalma gibi ihtimaller söz konusudur. Bu durum da istenmeyen bir gebelik oluşumuna yol açabilir. Dolayısıyla partnerlerin güvenilir doğum kontrol yöntemlerinden birisini seçmelerinde fayda vardır.