Öneriler:

Vajinismus Nedir? Vajinismus'un Sebepleri Nelerdir?

Vajinismus Nedir? Vajinismus\'un Sebepleri Nelerdir?

Vajinismus, kadınlarda oldukça sık görülen cinsel işlev bozukluklarından birisidir. Vajinismusun tedavisi mümkündür fakat tedavi edilebilmesi için öncelikle teşhis edilmesi gerekmektedir. Vajinismus hastalığına sahip olan kadınlar için belki de en büyük sorun, vajinismus olmalarını utanılacak bir şey olarak görmeleridir. Çünkü vajinismus olan kadınlar, çoğunlukla kendilerinde bir eksiklik olduğunu düşünmeye eğilimlidir. Hatta bu eksiklik düşüncesinden dolayı kadınlar, özgüvenlerini kaybedebilir ya da eşlerine karşı kendilerini suçlu hissedebilirler. Erkekler ise reddedilmiş olmanın getirdiği bir öfke hissedebilir, cinsel isteksizlik içinde olabilir ya da kaygıdan kaynaklanan sertleşme bozuklukları yaşayabilirler. Bazı çiftler ise süreç içerisinde bu durumu aşabileceklerini düşünürler. Fakat sonuçsuz kalan her deneme çiftlerde daha büyük hayal kırıklıkları yaratmaktadır. Bu yüzden tedavi edilmeyen vajinusmus, ilerleyen süreçte çiftlerin cinsel yaşamını olumsuz bir biçimde etkiler. Dahası evli çiftler için boşanmaya bile sebep olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda çiftlerin yapması gereken, bu durumu yaşayan başka insanların da var olduğunu bilmek ve vajinismusu bir hastalık olarak kabul edip profesyonel bir yardım almak olmalıdır. Çünkü vajinismus sadece kadının değil aynı zamanda çiftin bir problemidir.

Vajinismus Nedir?

Vajinismusu, kısaca cinsel ilişkiye girememe korkusu ya da cinsel birleşme fobisi olarak tanımlamak mümkündür. Daha detaylı olarak baktığımızda vajinismus, vajinaya giriş denendiği zaman vajinanın girişindeki pelvik kaslarının sürekli olarak istem dışı kasılması sonucunda ortaya çıkan cinsel işlev bozukluğuna verilen isimdir. Vajinismusta istem dışı ortaya çıkan kasılmalar vajina girişini daraltır. Dolayısıyla vajinismusu olan kadınlar cinsel birlikteliği arzulasa dahi penisin vajinaya girememesinden dolayı cinsel birleşme gerçekleşemez. Çünkü istem dışı kasılmalar çoğu zaman cinsel birleşmeye (penetrasyon) izin vermeyecek bir boyuttadır. Diğer taraftan zorlama yoluyla vajinaya giriş denense dahi cinsel birleşme ağrılı ve acılı olacaktır. Böyle bir durum ise kadınlardaki cinsel birleşmeye ilişkin korku ve kaygıların katlanarak artmasına sebebiyet verebilir. Bazı durumlarda yaşanan korku ve kaygı ise pelvik kasları dışındaki karın, kalça, bacak ya da bel gibi kasların da istemsiz bir şekilde kasılmalarına sebebiyet verebilir. Burada dikkat çekilmesi gereken en önemli nokta kasılmaların tamamen istemsiz oluşudur. Kadın, gevşemek istese dahi bunu gerçekleştiremediği için partneri tarafından cinsel birleşmeyi istemiyormuş gibi algılanabilir. Fakat bu durum sadece cinsel birleşme sırasında değil, vajina girişine parmak, tampon ya da herhangi bir şeyin sokulması durumunda da ortaya çıkabilir.

Vajinismusun nedenleriVajinismus hastalığının nedenleri arasında birden fazla şeyi saymak mümkündür. Fizyolojik sebepleri olmakla birlikte vajinismus temelde psikolojik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Çocukluktan itibaren bilinçaltımıza işleyen kızlık zarının korunması gereken bir şey olduğunun düşünülmesi, namus kavramı takıntısı, abartılı ilk cinsel deneyim hikayeleri, cinselliğe yönelik tabular ya da aşırı dini eğilimlerden dolayı cinselliğin ayıp ve günah olarak karşılanması kişide birtakım korkuları oluşturur. İlk cinsel deneyimin çok ağrılı olacağına yönelik inanış, cinsel organın penisin giremeyecek kadar küçük olduğunu düşünme, penisin cinsel organa girmesi durumunda çok acı çekileceğine ya da çok kanama olacağına yönelik geliştirilen korkular, cinsel birleşmeden kadınların değil sadece erkeklerin zevk aldığına yönelik geliştirilen algıların hepsi bilinçaltımız tarafından özümsenmektedir. Vajinismus durumunda kadının istemsiz kasılması da bilinçaltından gelen bu düşüncelerden kaynaklanan bir savunma mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenler dışında cinsel istismar, cinsel travmalar, aile içi şiddet ya da eş ile ilişki sorunları vajinismus nedenleri arasındadır. Bu yüzden de vajinismusa bir kadın hastalığı ya da bir vajina hastalığı olarak yaklaşılmamalıdır.

Vajinismus Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Vajinismus hakkında doğru bilinen yanlışlar arasında en bilineni vajinismusun zamanla kendiliğinden düzeleceğine inanmaktır. Vajinismus, zamanla kendiliğinden düzelmeyeceği için tedavi edilmesi gerekmektedir. Diğer bir yanlış inanış ise kadının kendini cinsel ilişkiye zorlamasına yöneliktir. Bu noktada kadının kendini cinsel ilişkiye zorlaması kadında daha farklı korku ve kaygılara sebebiyet vermektedir. Başka bir yanlış inanış ise vajinismusun çok az kadında görülmesine yönelik inanıştır. Vajinismus özellikle cinselliğin tabu olarak kabul edildiği ülkelerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Fakat kadınlar bu sorunu utanılacak ya da saklanması gereken bir şey olarak gördükleri için bu durumdan korkarlar. Bu korkma durumu ise tedaviye başlama sürecinde gecikmelere sebep olmaktadır. Değinilmesi gereken son doğru bilinen yanlış ise kızlık zarının ameliyatla açılmasının sorunu çözeceğini düşünmektir. Vajinismus kızlık zarından kaynaklanan bir hastalıktan ziyade vajinadaki kasların kasılmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla kızlık zarı ameliyat ile açılsa dahi vajinismus hastalığının tedavisine bir katkısı olmayacaktır. 

Vajinismus Çeşitleri

Vajinismus, ilk kez cinsel birleşme yaşayacak kadınlarda görüldüğü gibi cinsel hayatı aktif olan kadınlarda da sonradan görülebilmektedir. Primer vajinismus (birincil vajinismus) ve sekonder vajinismus (ikincil vajinismus), durumsal vajinismus olmak üzere vajinismusun üç farklı biçimi vardır. Primer vajinismus yaşayan kişiler hayatında hiç cinsel birleşme yaşamadıkları için bu durum ilk cinsel deneyim esnasında ortaya çıkar. Primer vajinismus hastalığını ilk geceye yönelik oluşan korkudan kaynaklanmaktadır. Sekonder vajinismus ise daha önce cinsel birleşme yaşamış kadınların travma yaşamalarından dolayı cinsel birleşmeden korkmalarından kaynaklanmaktadır. Bu durumun temelinde düşük, kürtaj ve ağrılı jinekolojik muayeneler gibi sebepler yatmaktadır. Durumsal vajinismus ise jinekolojik muayene esnasında durumsal ağrı yaşanmasından kaynaklanmaktadır.

Vajinismusun Belirtileri

Vajinismusun belirtileri arasında penisin vajinaya girişinin zor olması ya da girememesi, cinsel birleşme esnasında yaşanan acı, cinsel birleşme esnasında bacakları kapatma ya da eşi itme, sadece vajina kaslarında değil vücuttaki diğer kaslarda istem dışı kasılmalar hissetme ve jinekolojik muayene sırasında yaşanan zorlanma gibi belirtileri saymak mümkündür. 

Vajinismusun Tedavisi

Vajinismus başarılı bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Öncelikle yapılması gereken ilk iş cinsel birleşme sorunu yaşayan kişinin jinekolojik muayene yaptırmasıdır. Kadınlar her ne kadar jinekolojik muayeneden korksa ya da kaçınsa da jinekolojik muayene tedavi açısından önem taşımaktadır. Çünkü vajinismus her ne kadar psikolojik sebeplerden kaynaklansa bile fizyolojik sebepleri de vardır. Dolayısıyla jinekolojik muayene bu aşamada önemlidir ama tek başına yeterli değildir.

Vajinismus için etkili bir tedavi ise hem zihinsel hem bedensel hem de kişiye özgü olmalıdır. Tedavide amaç cinsel birleşmenin gerçekleşmesinden ziyade kişinin zihnindeki kaygılardan arındırmak ve cinsellikten haz almasını sağlamak olmalıdır. Bu noktada hekimler, hastalarına cinsel terapi ile tedaviyi önermektedir. Çünkü cinsel terapinin vajinismus tedavisindeki başarısı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Vajinismus tedavisi için kullanılan cinsel terapide çiftlerle ayrıntılı bir görüşme yapılır. Bu görüşmenin yapılmasındaki amaç ise çiftin cinsel yaşam öyküsünü öğrenerek çiftin cinselliğe yönelik hatalı, eksik ya da abartılı bilgilerini tespit etmek ve çiftin kaygılarını keşfetmektir. Terapi yoluyla çiftin yanlış bilgileri düzetilmesi, cinsel sağlık hakkında bilgilendirilmeleri, çiftlere vajinismusun ne olduğu hakkında bilgi verilmesi, fizyolojik ve psikolojik sebeplerinden bahsedilmesi tedavi açısından önemlidir. Vajinismus tedavisinde iyileşmenin ölçütü bu yüzden cinsel birleşmenin gerçekleşmesi değildir. Cinsel terapi yoluyla kadının cinsel birleşmeden zevk almasını sağlamak, çiftlerin cinsel doyuma ulaşmaları etkili bir tedavinin ölçütüdür. Bu yüzden de çiftlerin terapide birlikte olmaları ve birbirlerine destek olmaları tedavi sürecini kolaylaştıracaktır. Tedavi sürecini kolaylaştıran ve tedaviyi olumlu etkileyecek yöntemlerden birisi ise vajinismus egzersizleri yani ‘ev ödevleri’dir. Bu ev ödevleri, ödevden ziyade bir oyun olarak düşünülmelidir. Ödevleri yaparken amacınız kendinizi tanımak ve keyif almaya çalışmak olmalıdır.

Vajinismus Egzersizleri

Vajinismus egzersizlerinin amacı, kişinin egzersizler aracılığıyla rahatlamasını sağlamaktır. Bu bakımdan egzersizlere başlamadan iyice gevşemek ve rahatlamak gerekmektedir.

  1. Nefes tekniği: Rahatlamak için yapılması gereken ilk şeylerden biri doğru ve derin nefes tekniklerini kullanmaktır. Doğru nefes alıp verme tekniği ise burundan derin bir nefes alıp, nefesi ağızdan yavaş yavaş dışarı vermektir. Bu egzersizde nefesi tutmayın ve her nefes alışverişinizde bedeninizin gevşediğini düşünün.
  2. Ayna egzersizleri: Ayna tekniği, cinsel organınızı tanımanız bakımından oldukça önemli bir egzersizdir. Burada amaç vajinanızı tanımak ve vajinanızı incelemektir. Elinize bir ayna alın ve vajinanızın iç ve dış dudaklarını, klitorisinizi ve vajinal girişi incelemeye başlayın. Cinsel organınızı tanımak, sizi rahatlatacak aynı zamanda kendinize güveninizi artıracaktır.
  3. Genital masaj (dokunma): Vajinismus sorununu yenmek için bedeninize ve cinsel organlarınıza dokunmanız önem taşımaktadır. Bu egzersizle hem kendi organlarınızı tanıyabilir hem de haz aldığınız bölgeleri keşfedebilirsiniz. Kendinizi gevşetip ellerinizi bacaklarınızın arasına koyarak iç ve dış dudaklara, klitorisinize dokunmanız ve bu dokunuşları hissetmeniz zamanla cinselliğe yönelik korkularınızı azaltacaktır.
  4. Cinsel uyarı oluşturma: Bu egzersizde amaç, klitoral uyarılma ile orgazma ulaşmaya çalışmaktır. Öncelikle kendinizi gevşetip yatağa uzanın ve en rahat olduğunuzu hissettiğiniz anda klitorisinize ve vajinanıza parmaklarınızla ya da avuç içinizle dokunun. Dairesel hareketler ile vajinanıza dokunduğunuz sırada vajinal kaslarınızı kasıp gevşeterek klitorisi uyarmaya devam etmeniz hem vajinal kaslarınızı kullanmanızı hem de cinsel olarak uyarılan bölgelerinizi keşfetmenize yardımcı olacaktır.

Kapak fotoğrafı: https://www.womanlog.com/sex/living-with-vaginismus-short