Erken boşalma, erkekler arasında en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından birisidir. Ülkemizde neredeyse her 3 erkekten birinin bu sorunu yaşadığı düşünülmektedir. Tüm dünyada ise 18-70 yaş aralığındaki erkeklerin ortalama %22’si erken boşalma sorunu yaşamaktadır. Tıp literatüründe “prematür ejakülasyon” ve “ejakülasyo precox” geçen erken boşalmanın tam bir tanımı yoktur. Cinsel birleşme olmadan, cinsel birleşmeden çok kısa bir süre sonra ya da kişinin isteği olmaksızın boşalması şeklinde tanımlama yapılabilir. Eğer erkek, boşalma sürecini kontrol edemiyor ya da neredeyse tüm cinsel birleşmelerde boşalmayı geciktiremiyorsa, cinsel birleşmeden önce ya da yaklaşık 1 dakika içerisinde boşalıyorsa erken boşalma sorunu vardır. Tanının konulabilmesi için kişinin belli sıklıkta düzenli bir cinsel hayatı olmalıdır. Çünkü boşalmayı kontrol etmek cinsel deneyimle kazanılan bir öğrenme sürecidir.
Cinsel ilişki yaşanırken kaygı olması öğrenme sürecini aksatan bir etkendir. İlk cinsel deneyimin para karşılığında olması ya da riskli birliktelikler yaşanması, cinsel deneyimin geç yaşanması ya da yetersiz yaşanması, sadece birleşme odaklı cinsellikler, her an yakalanma ihtimalinin hissedilmesi gibi etkenler kaygı eşiğini yükseltir. Bu yüzden de erkek boşalma denetimini kazanamaz. Kaygılı durumlar da erken boşalma refleksi gelişmesine sebebiyet verir. Boşalmanın geciktirilememesi durumu söz konusu olduğu için erken boşalma, çiftlerin cinsel hayatını olumsuz bir şekilde etkiler. Çiftler arasında iletişim sorunlarına, cinsel isteksizliklere, orgazm olma gibi sorunlara yol açabilir.
Erken boşalmanın hayat boyu var olan ve önceden yokken sonra ortaya çıkan türleri söz konusudur. Erken boşalma sorunu başlangıçta hafifken zaman içerisinde şiddetlenebilir. Ağır derecede erken boşalmalara ve ön sevişme esnasında boşalmalara yol açabilir. En sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarından birisi olmasına rağmen erkekler erken boşalma için tedavi görmek için tıbbi yardıma genellikle başvuru yapmazlar. Bu nedenden dolayı kendilerini suçla eğilimi gösterirler. Sorunun sadece kendilerine has olduğunu düşünüp kendilerini değersiz hissedebilirler. Cinsel ilişkiden kaçma eğilimi gösterebilirler. Bu yüzden de tedavi arayışına genellikle süreç ilerlediğinde başvururlar.
Erken boşalma temelde psikolojik ve biyolojik olmak üzere iki nedenden kaynaklanır. Genellikle vakaların çoğu psikolojiktir. Çok azı biyolojik ve bedensel sorunlara ilişkindir.
Psikolojik Nedenleri: Ergenlik dönemlerinde yakalanma korkusu ile mastürbasyon yapmak, cinsel ilişkiye dair deneyimin olmaması, erkeğin kendi beden imajına yönelik algılarının olumsuz olması, erkeğin kendisini ve performansını yetersiz hissetmesi, yeni bir partner ile ilişki yaşamak, aşırı heyecan duymak, aşırı uyarılma hissi, stresten kaynaklı olumsuz durumlar erken boşalmanın psikolojik nedenlerindendir. Bu nedenler dışında cinsel istismara uğramak, travmatik cinsel ilişki deneyimlemek, mastürbasyona alışkın olmanın getirdiği aceleci tavra sahip olmak, katı ve dini cinsel eğitimle yetiştirilmek ömür boyu süren erken boşalma sorununa sebep olabilir.
Biyolojik Nedenleri: Diyabet, varikosel, testesteron hormonu eksikliği, hipofiz bezi sorunları, prostat bezi sorunları, penisin aşırı hassas olması erken boşalmanın biyolojik sebepler arasında yer alır.
https://keeleyrankin.com/complete_premature_ejaculation_guide/pop-art-comics-style-man-in-a-panic-with-terrified-eyes-staring-at-something-dreadful-vector-illustration/
Erken Boşalma Tedavisi
Erken boşalma sorunu yaşayan kişiler, cinsel ilişki esnasında boşlama süresini uzatmak için genellikle cinsellik dışında şeyler düşünmeye denerler. Kendi canlarını acıtma ya da ilişkiye girmeden önce mastürbasyon yapma gibi yöntemleri uygulamaya çalışırlar. Fakat bunlar bir yandan etkisizdir diğer yandan kişilerin cinsellikten alacağı hazzı azaltır. Ayrıca erken boşalma sorunu yüzünden birçok kişi uygun olmayan yöntem arayışları içine girer. Geciktirici sprey ise en sık kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde esas amaç penisin hissizleşmesini sağlayıp boşalma süresini uzatmaktır. Ancak cinsel ilişki esnasında partnerin cinsel bölgesine bulaşma ihtimali vardır. Bu da partnerlerin haz kaybına ve uyarılma güçlüklerine sebep olur. Erken boşalma sorunu için ilaçla tedavi, egzersiz ve spor tedavisi, krem ve jel kullanımı, cerrahi müdahaleler gibi farklı tedavi yöntemleri de mevcuttur. Ancak en etkili ve kesin yöntem cinsel terapidir.
Cinsel terapi bu konu hakkında uzmanlaşmış klinik psikolog ve psikiyatristler tarafından uygulanır. Terapinin amacı erkeğin boşalma denetimi kazanmasını sağlarken aynı zamanda cinsel ilişkiden alınacak kaliteyi artırmaktır. Ayrıca cinsel ilişkiyi boşalma odaklı olmaktan çıkarıp ön sevişme ve cinsel birleşmeden haz alınmasını sağlamak amaçlanır. Bu yüzden de terapiye çiftler birlikte katılmalıdır. Terapinin süresi çiftten çifte göre değişkenlik gösterir. Başarı oranı ise yüksektir.
Kapak fotoğrafı: https://buzyreporters.com/2019/07/31/here-are-7-effective-ways-to-control-premature-ejaculation-pulse-nigeria/